Meteen naar de inhoud

Verzwaringsdekens voor kinderen van 4 jaar

Is een verzwaringsdeken geschikt voor een 4-jarige?

De algemene aanbeveling is dat verzwaringsdekens geschikt zijn voor kinderen vanaf 2 tot 3 jaar, ervan uitgaande dat ze de deken zelfstandig kunnen verplaatsen en van zich af kunnen halen. Zo voorkom je dat er gevaarlijke situaties ontstaan waarbij een kind het verzwaarde deken ’s nachts niet van zich af krijgt. De meeste 4-jarigen zijn hier prima toe in staat en wanneer dit het geval is zou je je kind kunnen laten kennismaken met een gravity blanket wanneer je denkt dat dit de slaapkwaliteit ten goede komt. 

Welk gewicht is ideaal voor een 4-jarige?

Het kiezen van de juiste zwaarte verzwaringsdeken is cruciaal om te kunnen genieten van de voordelen die een gravity blanket te bieden heeft. Over het algemeen is het advies om een deken te kiezen die ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van het kind weegt, met een maximum van 25%. Een kind van 4 weegt  ongeveer tussen de 15 en 20 kilo. Kijk altijd naar je eigen kind om de behoefte te bepalen en een keuze te maken! 

Wat doet een verzwaringsdeken voor een kind van 4 jaar?

Elke 4-jarige verdient een herstellende nachtrust. Het algehele welzijn van je kind in de ochtend hangt sterk af van hoe goed hij of zij de vorige nacht heeft geslapen. Deze rust is essentieel voor hun alertheid en focus gedurende de dag. Een gebrek aan slaap kan leiden tot concentratieproblemen. Een verzwaringsdeken fungeert als een kalmerend hulpmiddel, waardoor je kleintje zich sneller op zijn gemak voelt en beter slaapt. Door het lichte gewicht van de deken voelt je kind zich geborgen, wat bijdraagt aan een ongestoorde slaap. Studies hebben aangetoond dat dergelijke dekens bijzonder gunstig kunnen zijn voor kinderen die worstelen met ADHD, angst en stress. Dit maakt een verzwaringsdeken niet alleen nuttig voor de nacht maar ook voor het algehele welzijn gedurende de dag.

Advies voor het introduceren van een gravity blanket aan een 4-jarige

Niet alle kleuters van 4 jaar zijn even flexibel. Het is daarom niet voor iedereen vanzelfsprekend dat je een verzwaringsdeken kunt kopen, deze kunt uitpakken en wassen, en je kind hier lekker onder kunt leggen voor de nacht. Wanneer je verwacht dat je kind iets meer tijd nodig heeft om te wennen, geven we je graag wat tips!

  • Ga voor een kindvriendelijke, zachte textuur
  • Laat je kind een favoriete kleur of patroon kiezen
  • Begin met gezellige momenten op de bank voordat je het in bed introduceert
  • Start met het plaatsen van de deken over de onderste helft van het lichaam en breid het gebruik geleidelijk uit

De beste verzwaringsdekens voor kleuters van 4 jaar

Eenpersoons verzwaringsdekens

Eenpersoons verzwaringsdekens Hoe groot is een eenpersoons verzwaringsdeken? Een eenpersoons verzwaringsdeken heeft een afmeting van 140x200cm. Deze maat verzwaringsdeken is perfect voor een bed van 90x200cm. Heb jij een langer…