Meteen naar de inhoud

Verzwaringsdekens voor kinderen van 3 jaar

Vanaf welke leeftijd is een verzwaringsdeken geschikt voor een kind?

Hoewel ieder kind anders is, wordt in z’n algemeenheid geadviseerd om te wachten tot een kind ongeveer 2-3 jaar oud is voordat je een verzwaringsdeken introduceert. De belangrijkste indicator of je kind klaar is voor een verzwaringsdeken is of het kind sterk genoeg is om het deken zelfstandig van zich af te halen en te verplaatsen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Twijfel je? Wacht dan nog even! Pas wanneer je kind hiertoe goed in staat is zou je een verzwaringsdeken kunnen introduceren.

Hoe zwaar mag een verzwaringsdeken zijn voor een kind van 3 jaar?

Jongens en meiden van rond de 3 jaar wegen gemiddeld tussen de 14 en 17 kilo. Over het algemeen  genomen zijn jongens vaak net wat zwaarder dan meiden, maar uiteraard hangt dit af van vele verschillende factoren. Belangrijk om te onthouden is dat een verzwaringsdeken nooit te zwaar mag zijn! En dat betekent meer dan 25% van het lichaamsgewicht. Voor sommige kinderen kan een deken van 20% van het lichaamsgewicht al (te) zwaar aanvoelen. Kies bij twijfel altijd voor een lichtere variant verzwaringsdeken, zeker wanneer je dit wil introduceren aan je kind. Houd aan dat het verzwaringsdeken ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van het kind moet zijn. In geval van een kind van 3 jaar zal dit een deken van ongeveer 1,5 kilo betekenen. 

Wat betekent een verzwaringsdeken voor een kind van 3 jaar?

Voor een driejarig kind is rustgevende slaap van onschatbare waarde. Hoe een kind slaapt, bepaalt grotendeels zijn of haar stemming en energieniveau de volgende dag. Bij gebrek aan diepe slaap kan een kind moeite hebben met concentreren en kan het humeurig zijn. Een verzwaringsdeken helpt bij het ontspannen en bevordert de slaapkwaliteit. Deze dekens, door hun zwaarte, geven een gevoel van omarming en zekerheid. Onderzoeken tonen aan dat verzwaringsdekens nuttig kunnen zijn voor kinderen met aandoeningen zoals ADHD, stress en angst, wat betekent dat ze zowel ’s nachts als overdag voordelen kunnen bieden. Ook voor kinderen die geen last hebben van eerder genoemde aandoeningen kan een verzwaringsdeken een kalmerend effect hebben en de kwaliteit van slapen bevorderen. 

Tips voor het introduceren van een verzwaringsdeken aan een kind van 3 jaar

Een verzwaringsdeken kan het kind een gevoel van veiligheid geven. Wanneer je wil starten met het introduceren van een verzwaringsdekens zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Wij hebben de tips op een rijtje gezet om je kind kennis te laten maken met een verzwaarde deken.

  • Kies voor een deken met een zachte textuur. Kinderen houden er vaak van om zich lekker in te wikkelen in de dekens. Hoe fijn is het wanneer de textuur van het deken lekker zacht aanvoelt en je kind het deken kan knuffelen.
  • Kies een ontwerp of kleur die het kind aanspreekt. Bij het introduceren van iets nieuws kan het helpen wanneer het object de favoriete kleur van het kind of, of het favoriete patroon. Zo zijn er bijvoorbeeld verzwaringsdekens te kopen met dino’s, een tijgerprint, astronauten, een dierenpatroon, paarse hartjes of bosdieren. 
  • Laat het kind eerst wennen aan de deken tijdens ontspannen momenten, bijvoorbeeld tijdens het lezen van een verhaaltje. Wanneer je een bedritueel hebt, of jouw kind graag even op de bank zit, probeer het verzwaringsdeken dan eerst op deze momenten te introduceren. Zo raakt je kind vertrouwd met het deken en het gewicht alvorens je dit introduceert tijdens te slaap. 
  • Begin met het deken over de benen en bouw dit geleidelijk op. Wanneer je kind het niet fijn vindt om in een keer onder het deken te gaan liggen kun je ervoor kiezen om het deken eerst over de voeten te leggen en iedere dag iets verder omhoog te brengen.

     

Uiteraard hoeft niet ieder kind te wennen aan iets nieuws en kan het makkelijk voorkomen dat jouw kind zijn of haar nieuwe deken omarmt en direct kan genieten van de vele voordelen die het verzwaringsdeken te bieden heeft. 

De beste verzwaringsdekens voor kinderen van 3 jaar

Lucovitaal

Lucovitaal verzwaringsdeken​ Lucovitaal, krachtig en goedkoop. Sinds 1989 garandeert Lucovitaal elke dag vol enthousiasme en met volledige betrokkenheid voor iedereen een hoge kwaliteit voedingssupplementen voor een scherpe prijs. Met de…

Verzwaringsdeken 12 kilo

Verzwaringsdeken 12 kilo Voor wie is een verzwaringsdeken van 12 kilo? Wetende dat een verzwaringsdeken ongeveer 10% van je lichaamsgewicht moet hebben, maakt dat een verzwaringsdeken geschikt is voor mensen…

3 jaar

Verzwaringsdekens voor kinderen van 3 jaar Vanaf welke leeftijd is een verzwaringsdeken geschikt voor een kind? Hoewel ieder kind anders is, wordt in z’n algemeenheid geadviseerd om te wachten tot…