Meteen naar de inhoud

Verzwaringsdekens voor peuters

Is een verzwaringsdeken geschikt voor een peuter?

Elke peuter profiteert van een rustgevende slaap. Het inslapen en de slaapkwaliteit beïnvloeden de toestand van je peuter bij het ontwaken. Goed slapen is essentieel voor energie en focus gedurende de dag. Zonder voldoende slaap kan een peuter zich moeilijk concentreren op andere dingen en ontwikkelingen. Een verzwaringsdeken draagt bij aan de ontspanning van je peuter in de avond en nacht. Door de subtiele druk van de deken komt je peuter sneller tot rust. Het biedt weerstand tegen bewegingen tijdens de slaap en geeft een gevoel van veiligheid. Diverse onderzoeken bevestigen de positieve invloed van verzwaringsdekens op peuters met ADHD, stress en angst. Dit betekent dat de deken niet alleen ’s nachts, maar ook overdag en op school een positieve invloed heeft.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens zijn zwaarder dan gewone dekens. Meestal worden ze ’s nachts gebruikt. De druk op het lichaam helpt de peuter te ontspannen en sneller in slaap te vallen. Het stimuleert de productie van serotonine en vermindert het cortisolniveau. Daarnaast wordt de kwaliteit van slaap beter omdat je minder beweegt. Er zijn verzwaringsdekens die in bestaande dekbedovertrekken passen, terwijl andere boven op je huidige dekbed liggen of zelfstandig gebruikt worden. Hygiëne is belangrijk, dus zorg voor een wasbare hoes. Buiten bed is het ook een comfortabele deken voor ontspanning op de bank.

Vanaf welke leeftijd is een verzwaringsdeken geschikt voor een peuter?

Ouders van slecht slapende peuters vragen zich vaak af wanneer ze kunnen starten met een verzwaringsdeken. Veel fabrikanten adviseren een leeftijd van 2-3 jaar, mits de peuter het deken zelf kan verplaatsen. De vaardigheid varieert, maar komt vaak voor rond de 2-3 jaar.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn voor mijn peuter?

Kies niet voor een te zwaar deken. Dan kan je peuter ongemak ervaren in plaats van de voordelen. Het ideale gewicht is ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van de peuter, maar niet meer dan 25%. Dus voor een peuter van 12 kilo kun je een verzwaringsdeken kopen  tussen de 1 kilo en maximaal 3 kilo

Advies voor het introduceren van een verzwaringsdeken aan je peuter

Een verzwaringsdeken kan je peuter een gevoel van veiligheid geven. Hier zijn enkele tips voor een soepele introductie:

  • Kies voor een zachte deken.
  • Ga voor een kleur of design dat je peuter leuk vindt.
  • Probeer de deken eerst uit tijdens relax momenten, bijvoorbeeld bij het kijken van een favoriete show.
  • Begin in bed door het deken alleen over de voetjes te leggen en bouw het langzaam op.

 

Sommige peuters hebben geen aanpassingsperiode nodig en ervaren meteen de voordelen.

De wetenschap over verzwaringsdekens voor peuters

In 2008 voerden Brian Mulen, Tina Champagne MEd, Sundar Krishnamurty PhD, Debra Dickson en Robert X. Gao PhD een uitgebreid onderzoek uit naar het effect van verzwaarde dekens op de slaapkwaliteit van autistische kinderen. In dit gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde cross-overonderzoek waren de deelnemers kinderen tussen de 5 en 16 jaar met een vastgestelde diagnose van een autismespectrumstoornis (ASD) die tevens ernstige slaapproblemen ervoeren. Gedurende de studie werd een periode met een verzwaarde deken vergeleken met een periode met een gewone deken, elk gebruikt voor twee weken. Uit de resultaten bleek dat zowel ouders als kinderen een voorkeur hadden voor de verzwaarde deken ten opzichte van de reguliere deken.

 

In een aparte studie uit 2014, uitgevoerd door Hung-Yu Lin, Posen Lee, Wen-Dien Chang en Fu-Yuan Hong, werd de effectiviteit van verzwaarde vesten onderzocht bij kinderen met ADHD. Deze kinderen werden geëvalueerd met behulp van de Conners’ Continuous Performance Test-II (CPT-II). De resultaten gaven aan dat de kinderen aanzienlijke verbeteringen vertoonden op verschillende aandachtsvariabelen van de CPT-II, waaronder aandacht, verwerkingssnelheid, en consistentie in uitvoerend beheer. Drie van de vier gedragsmaten (zoals niet-taakgericht gedrag) verbeterden ook. Echter, op gebieden zoals impulscontrole en vocale automatismen werden geen significante veranderingen vastgesteld. Deze bevindingen suggereren dat, hoewel een verzwaard vest geen alles-in-één oplossing biedt, het wel kan bijdragen aan het verminderen van aandachts- en gedragsproblemen bij kinderen met ADHD.

De beste verzwaringsdekens voor peuters

Action

Verzwaringsdekens van Action Bij Action ontdek je kwalitatief hoogwaardige verzwaringsdekens die bijdragen aan een betere slaap tegen een scherpe prijs. Dankzij jarenlange ervaring in de productie zijn deze dekens niet…

Verzwaringsdeken 12 kilo

Verzwaringsdeken 12 kilo Voor wie is een verzwaringsdeken van 12 kilo? Wetende dat een verzwaringsdeken ongeveer 10% van je lichaamsgewicht moet hebben, maakt dat een verzwaringsdeken geschikt is voor mensen…