Meteen naar de inhoud

Verzwaringsdekens voor kinderen

Wat doet een verzwaringsdeken voor een kind?

Ieder kind heeft baat bij een goede nachtrust. Zowel het in slaap komen als de kwaliteit van slaap bepaald de gesteldheid van jouw kind in de vroege morgen. Daarnaast is een goede slaap van belang voor het energieniveau en de concentratie gedurende de dag. Zonder goede nachtrust kan een kind zich ook niet goed concentreren op school. Een verzwaringsdeken helpt een kind ’s avonds en ’s nachts te ontspannen. Door de lichte druk van het verzwaringsdeken raakt je kind sneller ontspannen en zorgt ervoor dat je kind minder wordt gestoord in de slaap doordat de druk van het verzwaarde deken tegendruk biedt aan bewegingen en zorgt voor een geborgen gevoel. Verschillende studies onderschrijven een positief effect van een verzwaringsdeken op kinderen met ADHD, stress en angstgevoelens. Zo heeft een verzwaringsdeken niet alleen nachtelijke voordelen voor je kind (en voor jullie!), maar werken deze voordelen ook door naar de dag en de schoolprestaties.

Een verzwaringsdeken voor alle leeftijden

Een verzwaringsdeken is geschikt voor kinderen van een jaar of 2/3. Belangrijk is dat een kind zelfstandig het deken van zich af kan krijgen. We hebben de fijnste verzwaringsdekens voor kinderen van alle leeftijd onder elkaar gezet. 

Verzwaringsdekens voor kinderen van 3 jaar

Verzwaringsdekens voor kinderen van 4 jaar

Verzwaringsdekens voor kinderen van 5 jaar

Verzwaringsdekens voor kinderen van 6 jaar

Verzwaringsdekens voor kinderen van 7 jaar

Verzwaringsdekens voor kinderen van 8 jaar

Verzwaringsdekens voor kinderen van 9 jaar

Verzwaringsdekens voor kinderen van 10 jaar

Niet alleen voor kinderen is een goede nachtrust erg belangrijk. Ook voor vaders en moeders van (jonge) kinderen is het belangrijk om in een diepe slaap te komen om maximaal te ontspannen en het meeste uit je nachtrust te halen. Vaak moet je het hebben van de kwaliteit, en niet van de kwantiteit! Helaas. Wil jij ook een betere nachtrust en genieten van de voordelen van een verzwaringsdeken? Bekijk dan hier alle verzwaringsdekens voor volwassenen

De beste verzwaringsdekens voor kinderen

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken met extra gewicht. Veelal wordt zo’n verzwaard deken gebruikt tijdens het slapen. Door de lichte druk op het lichaam raakt het kind meer ontspannen en kan gemakkelijker in slaap komen. Het verzwaringsdeken bevorderd de afgifte van het gelukshormoon serotonine en verlaagt tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol. Daarnaast zorgt het voor een betere kwaliteit van slapen doordat je minder geneigd bent om te bewegen en draaien. Er zijn verzwaringsdekens die je in je huidige dekbedovertrek kunt stoppen. Op deze manier vervangt het verzwaringsdeken je dekbed. Andere verzwaringsdekens leg je óp je huidige dekbed of kun je opzichzelfstaand gebruiken zonder dekbed of dekbedovertrek. Let er dan wel op dat het verzwaringsdeken een afneembare hoes heeft die gewassen kan worden in verband met hygiene. Zo heeft je kind altijd een schoon verzwaringsdeken om onder te slapen. 

Een verzwaringsdeken wordt niet alleen in bed gebruikt. Het kan ook een fijn deken zijn om onder te zitten wanneer je kind zich even ontspand op de bank. Kinderen kunnen zich veelal makkelijker ontspannen door het extra gewicht van het verzwaringsdeken. 

Vanaf welke leeftijd verzwaringsdeken voor een kind?

Veel ouders van slecht slapende kinderen vragen zich af vanaf welke leeftijd ze een verzwaringsdeken kunnen gebruiken voor hun kind. De meeste leveranciers van verzwaringsdekens houden de leeftijd aan van 2 – 3 jaar. Een kind moet in ieder geval in staat zijn om zelf het deken van zich af te kunnen doen. Wanneer een kind over deze vaardigheid beschikt is verschillend, maar vindt meestal plaats in de leeftijd van 2 – 3 jaar. 

Welk gewicht verzwaringsdeken voor mijn kind?

Een verzwaringsdeken kan te zwaar zijn! In dat geval kan een kind klachten ondervinden van het verzwaringsdeken, in plaats van dat het geniet van alle voordelen die een verzwaringsdeken kan bieden. Voor het juiste gewicht verzwaringsdeken houd je ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van het kind aan, en maximaal 25%.

Tips om een verzwaringsdeken te introduceren aan je kind

Alle kinderen kunnen een geborgen en veilig gevoel ervaren van een verzwaringsdeken. Om een verzwaringsdeken te introduceren aan je kind hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. 

  • Kies een deken die zacht aanvoelt. Dit helpt om het verzwaringsdeken van nature tegen je aan te willen houden en je er in te wikkelen
  • Ga voor een kleur, print of patroon die jouw kind aanspreekt
  • Probeer het verzwaringsdeken eerst een aantal avonden uit op de bank. Laat je kind naar zijn of haar favoriete filmpje kijken met het verzwaringsdeken over zich heen. Zo kan je kindje op een leuke manier wennen aan het gewicht van het deken en het gevoel van geborgenheid
  • Leg het verzwaringsdeken bij het introduceren in bed, eerst alleen over de voeten heen. Zo kun je stap voor stap toe naar het slapen onder het verzwaringsdeken
 
Het is lang niet altijd nodig om te wennen aan een verzwaringsdeken. Sommige kinderen ondervinden direct de therapeutische voordelen van het verzwaringsdeken en gaan er direct onder liggen. Wanneer dit voor jouw kind niet het geval is kun je bovenstaande tips gebruiken om jouw kindje te laten wennen aan het verzwaringsdeken. Houd er rekening mee dat dit een aantal dagen kan duren. 

De wetenschap achter verzwaringsdekens voor kinderen

In 2008 hebben Brian Mulen, Tina Champagne MEd, Sundar Krishnamurty PhD, Debra Dickson en Robert X. Gao PhD de resultaten van hun onderzoek over verzwaarde dekens en slaap bij autistische kinderen gepresenteerd. Deze fase III trial was een gerandomiseerd en  placebo gecontroleerd cross-overontwerp. Deelnemers waren tussen de 5 en 16 jaar oud en hadden een bevestigde diagnose van een autismespectrumstoornis (ASD) en ernstige slaapproblemen. De interventies bestonden uit een verzwaarde deken of anderszins identieke gebruikelijke deken, geïntroduceerd bij het slapengaan. Elk werd gedurende een periode van 2 weken gebruikt voordat er werd overgestapt naar de andere deken. Wat betreft subjectieve voorkeursmaatregelen gaven ouders en kinderen de voorkeur aan de verzwaarde deken.

In 2014 deelden Hung-Yu Lin, Posen Lee, Wen-Dien Chang en Fu-Yuan Hong de resultaten van hun studie waarin zij de effectiviteiten hebben onderzocht van het gebruikt van verzwaarde vesten om de aandacht, impuls beheersing en taakgericht gedrag te verbeteren bij kinderen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). In een gerandomiseerd, twee-periode cross-over ontwerp werden 110 kinderen met ADHD gemeten met behulp van de Conners’ Continuous Performance Test-II (CPT-II) taak. Deelnemers vertoonden significant verbetering op alle drie de aandachtsvariabelen van de CPT-II taak, waaronder onoplettendheid; snelheid van verwerking en reageren; consistentie van uitvoerend beheer; en drie van de vier taakgerichte gedragingen, waaronder niet-taakgericht gedrag, uit de stoel en friemelen. Er werden geen significante verbeteringen gevonden in impulsbeheersing en automatische vocalisaties. Hoewel het dragen van een verzwaard vest geen alomvattende strategie is, ondersteunen onze bevindingen het gebruik van het verzwaarde vest om aandachts- en taakgerichte gedragsproblemen bij kinderen met ADHD te verhelpen.

Meer weten over de wetenschap achter verzwaringsdekens? Bekijk dan eens deze pagina

Kustaa

Kustaa verzwaringsdeken Betaalbaar en voor zoveel mogelijk mensen. Dát is waar Kustaa voor staat. Hierdoor verkoopt Kustaa de instapmodellen verzwaringsdekens die voor iedereen toegankelijk zijn. Ben je op zoek naar…

3 jaar

Verzwaringsdekens voor kinderen van 3 jaar Vanaf welke leeftijd is een verzwaringsdeken geschikt voor een kind? Hoewel ieder kind anders is, wordt in z’n algemeenheid geadviseerd om te wachten tot…